Özel Arama



27 Şubat 2009

meme estetiği

Meme Estetiğine Dair Herşey...

Kadınlığın simgesi memede artık büyük değil, orta boy hatta küçük beden trendi var. Ancak buna rağmen hâlâ en sık yapılan operasyonlardan biri meme büyütme.

(Hatice Yaşar / Radikal)

Meme estetiğinde tercih doğallıktan yana

Bir zamanlar büyük memeler modaydı. Trend doğallık yönünde gelişince büyük ölçülerin yerini normal boyut, hatta daha küçükleri aldı. Hâlâ büyük bedenleri tercih edenler olmasına rağmen, bunun çok azınlıkta olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutlu Sevin, meme cerrahisi operasyonlarının 18 yaşını dolduran her kadına yapılabileceğini söylüyor.

Memeye yönelik en sık hangi operasyon yapılıyor?
En sık yapılanı göğüs büyütme operasyonudur. Göğüs büyütme silikon meme protezleri ile yapılıyor. Daha sonra meme küçültme ve dikleştirme operasyonları geliyor.

Hangi durumlarda meme bir estetik operasyona ihtiyaç duyar?
Memenin estetik operasyona gereksinimini genellikle hastanın kendisi saptar. Bu, genellikle dört sebebe dayanır. Birincisi meme gelişiminin yetersizliğine bağlı normalden küçük olan memelerin büyütülmesidir. Bu durum bazen de doğum sonrası ya da aşırı kilo vermeden sonra göğüslerin küçülmesi sonucu da ortaya çıkabilir. İkincisi ise normalden daha büyük olan memelerin hastada birtakım rahatsızlıklar oluşturması sonucu meme küçültme isteğidir. Üçüncüsü yine doğum sonrası ya da aşırı kilo verme sonucunda göğüslerin sarkması ve bunun için yapılan göğüs dikleştirme ameliyatıdır. Dördüncüsü ise meme kanseri nedeniyle göğsü alınan hastalarda yapılan meme rekonstrüksüyonlarıdır.

Meme büyütme ameliyatı her kadına uygulanabilir mi?
Göğüslerin gelişimini tamamladığı 18 yaşın üzerindeki her kadına meme büyütme ameliyatı yapılabilir.

Hangi kriterlere dikkat edilmeli?
Kişinin arzusu, meme dokusunun büyüklüğü, meme derisinin esnekliği ve göğüs kafesinin ölçüleri göz önüne alınarak göğüsün ne kadar büyütüleceği hastayla birlikte kararlaştırılır. Burada en önemli konu, göğüs derisinin müsaade etmeyeceği büyüklükte bir protezin konmamasıdır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu konuda da zorlamayla aşırı büyük bir protez kullanılması komplikasyona davet çıkarır. Bu nedenle ameliyatta ölçü protezleri kullanılır. Protezin yerleştirileceği cep hazırlandıktan sonra tahmin edilen ölçüdeki silikon protezi yerleştirilerek uygun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer göğüs derisi gergin ise daha küçük hacimde bir protez tekrar denenir. Uygun hacim için karar verildikten sonra esas konacak protez steril paketinden çıkarılarak yerleştirilir. En önemli komplikasyon ise kapsül kontraktürü veya daha erken devrede dikişlerin açılması, kanama veya enfeksiyon durumudur. Silikon protezler sonuçta yabancı bir madde olduğundan vücuda yerleştirildiğinde etrafında ince bir kılıf tabakası oluşur. Buna kapsül diyoruz. İyi bir ameliyat sonucu için kapsülün biraz gevşek ve ince olması gerekir. Özellikle alabileceğinden daha büyük protez kullanılan hastalarda kapsül kontraktürü denen istenmeyen durum oluşabilir. Bu durumda göğüs küresel bir şekil alır, tabanı daha dar olan bir top şeklindedir. Göğüs sert, bazen ağrılı ve hareketsizdir. Bu durumda kapsülün gevşetilmesi ya da çıkarılması gerekebilir ki bu da ayrı bir ameliyat demektir. Enfeksiyon en korkulan komplikasyon. Tedaviye rağmen düzelmezse protez çıkarılabilir.

Meme büyütme ameliyatı öncesi hazırlık gerekir mi?
Diğer ameliyatlardaki gibi hastanın genel biyokimya ve kan değerleri, kanama pıhtılaşma testleri, akciğer ve kalp incelemeleri yapılır. 40 yaş üzerindeki hastalarda mamografi ve ultrasonografi gerekir. Hastanın ailesinde meme kanseri öyküsü varsa meme muayenesi ve koltukaltı muayenesi çok ayrıntılı yapılmalı. Ameliyatın tüm riskleri, diğer seçenekler hastaya ayrıntılı olarak hem sözlü hem de yazılı olarak anlatılmalı. Bunun için yazılı bilgi formları vardır. Oluşabilecek her türlü komplikasyon, en kötü sonuçlar bile hastaya anlatılır.

Kadınlar ulaşmak istedikleri ölçüyü genelde belirlemiş olarak mı size gelirler? Kadının istediği ölçü mü doktorun önerdiği mi daha önemlidir?
Genel olarak hasta ulaşmak istediği meme ölçüsü hakkında fikir sahibidir. En sık istenen, göğüslerin aşırı büyük olmadan normal ölçülere ulaşmasıdır. Bunun için uygulanan pratik bir yol, hastanın dolgusuz normal bir sütyen takması ve ayna karşısında göğsünün üzerine değişik ölçülerde silikon protez konarak fikrinin alınmasıdır. Böylece ameliyat öncesi ortalama bir protez hacim değeri saptanmış olur.

Meme büyütme işlemi ne kadar sürer?
Ortalama bir-bir buçuk saat kadar sürer.

Ameliyattan sonra iz kalır mı?
Bütün cerrahi işlemlerde iz kalır. Ancak kalan iz, vücut bölgesine, kullanılan dikiş tekniği ve dikiş materyaline göre az veya çok olabilir. Örneğin göz kapakları vücudun en az iz kalan bölgelerindendir. Göğüs ameliyatlarında ise ben, ya meme başı etrafını ya da meme altı kesisisini tercih ediyorum. Meme başı etrafına yapılan keside çok az, neredeyse görünmeyen bir iz kalır. Buna karşılık süt kanallarının bir kısmı kesilir ve ayrıca meme başı etrafında çok düşük bir ihtimal de olsa his kaybı riski vardır. Meme altından yapılan kesi ise konulacak protezin büyüklüğüne göre ortalama dört cm. uzunlukta olup nispeten daha fazla iz bırakmaktadır.

Meme büyütme operasyonu nasıl yapılıyor anlatır mısınız?
Ameliyat, silikon protezlerin yerleştirileceği ceplerin hazırlanmasından ibarettir. Ancak tabii ki bu cebin yerinin planlanması, yeterli büyüklükte açılması çok önemlidir. Kesinin yapılacağı yer ameliyat öncesi hastayla görüşülerek kararlaştılır. Tüm seçenekler hastaya anlatılır. Diğer önemli konu protezin kas arkasına mı yoksa önüne mi yerleştirilmesi konusudur. Daha eskiden tüm meme protezleri göğüs kasının arkasına konuyordu. Bunun nedeni, oluşacak kapsül kontrakrünün kas arkasına konduğunda daha az oranda görülmesi fikriydi. Bu durum, yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştu. Ancak o zaman kullanılan protezler parlak ve kaygan bir yüzeye sahipti. Bu nedenle protez daha sonraki yıllarda cep içinde sürekli hareket ediyor, bu da kapsülün kalınlaşmasına neden oluyordu. Günümüzde kullanılan üzeri pütürlü silikonlar kapsüle yapıştığı için sorun olmuyor. Artık zorunlu olmadıkça protezi kas arkasına koymuyoruz.

Operasyon sonrası nelerden kaçınmalı?
Özellikle kol hareketlerine dikkat edilmeli, ağırlık taşımamalı, itme-çekme hareketlerinden kaçınılmalı. Hastalar, özellikle refleks gerektiren araba kullanma gibi durumlardan kaçınmalı. Ameliyat sonrası bir hafta süreyle istirahat, yorucu işlerden kaçınma uygun olur.

Meme ölçülerinde trend var mı? Bir dönem büyük memeler çok modaydı...
Son zamanların meme ölçü trendi, eskinin aksine küçük ya da normal boyutta memelerdir. Aşırı büyük isteyen hasta oranı çok düşüktür.

Meme protezi patlar mı?
Normal şartlarda patlamaz. Ancak delici bir cisimle yaralanma sonucu patlayabilir. Artık meme protezi çok sağlam bir kılıfla kaplanıyor. Ayrıca içindeki silikon jel teknolojisi de çok gelişti. 'Cohesive gel' adı verilen bu jel yapısında maddenin molekülleri arasındaki bağlar çok güçlendirilmiştir. Eskiden kullanılan protezlerde ameliyattan yıllar sonra silikon jelin kılıf dışına sızdığı ve 'silikonoma' adı verilen tümörlere neden olduğu biliniyordu. Günümüzde kullanılan modern silikon protezlerde ise sızma olasılığı neredeyse sıfıra inmiştir. Ayrıca protez yırtılsa dahi jelin etraf dokulara yayılma olasılığı da çok düşük.

Büyük memeler kamburluk nedeni

Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılıyor?
Meme küçültme ameliyatları çok farklı tekniklerle yapılabiliyor. Ancak hepsinde ortak özellik, meme başı ve halkasının olması gereken seviyeye çıkarılması ve memenin uygun yerlerinden doku çıkarılarak küçültülmesidir. Burada en önemli konu, meme başının damarlarının ve sinirlerinin korunarak yeterli kan dolaşımının sağlanmasıdır. Aksi halde meme başı nekroz olup çürüyebilir.

Meme neden küçültülmeli?
Aşırı büyük olan memeler, hastalarda kamburlaşmaya, meme altında mantar enfeksiyonları, ayrıca sutyenin omuz askısının rahatsızlık oluşturmasına kadar çeşitli problemlere neden olabilir.

Meme dikleştirme ameliyatları hangi durumlarda yapılıyor?
Doğum sonrası ya da aşırı kilo alma verme dönemlerinden sonra sarkma oluşuyor. Hacmi artan meme dokusu daha sonra küçüldüğünde meme derisi bu duruma uyum gösteremeyip bol kaldığında da göğüsler sarkıyor.

İleride doğum yapmayı düşünen kadınlar bu operasyonları yaptırabilir mi?
Tabii yaptırabilirler. Ancak göğüslerinde tekrar sarkma olabileceğini bilmelidirler.

Hamilelik söz konusu olması halinde meme protezi çıkarılır mı?
Meme protezleri ne zaman istenirse çıkarılabilir. Ancak hamilelikte çıkarılması şart değildir. Meme protezi meme dokusunun içine değil, arkasına yerleştiriliyor. Bu nedenle meme dokusunu etkilemez. Sadece memeyle ilgili incelemelerde örneğin mamografide meme protezi incelemeyi biraz güçleştirebilir. Mamografinin bu konuda tecrübeli bir uzman tarafından yapılması ve değerlendirilmesi gerekir.

Memeye yönelik operasyon düşünen kadınlara önerileriniz nelerdir?
Önerim hastanın cerrahını seçerken çok dikkatli olması, ameliyat öncesi muayene sırasında tüm konuları ve ayrıntıları doktoruyla görüşmesidir. Doktorun ise ameliyatın sonucunda hastanın neresinde iz kalacağı, oluşabilecek komplikasyonları, riskleri hastaya ayrıntılı olarak anlatması, oluşabilecek iz ile ilgili hastaya örnek resimler göstermesi gerekir.





0 Comments: