Özel Arama



14 Ocak 2009

Ahududu doğum sancısına iyi gelir kızılcık ateşi düşürür

Ahududu doğum sancısına iyi gelir kızılcık ateşi düşürür


Tüm aktarlarda kolayca bulabileceğiniz şifalı bitkileri kullanarak küçük rahatsızlıklarınıza çok pratik ve kolay çözümler üretebilirsiniz. İlaçlara oranla daha az yan etkisi bulunan bu bitkilerin faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Her birini hem kendiniz, hem de aileniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz

KIZILCIK

Avrupa ve Amerika’da şurup olarak sıkça tüketilen kızılcığın, en çok kullanıldığı yerlerden biri de mutfaklar. Kızılcık şerbeti, özellikle et ve hindi yemeklerine ayrı bir lezzet katıyor.

Kullanım alanı ve içeriği

Yüzde dört oranında şekerden oluşan kızılcığın zengin olduğu maddeler, vücuda yararlı asitler. Sitrik, Malik ve Benzoik asit açısından oldukça zengin.

Yararları

Kızılcık şerbeti ve çayı, öncelikle birçok kanser türünün tedavisinde kullanılıyor. Bitki, birçok ilacın yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca, kızılcık yüksek ateşi düşürüyor ve kabızlık başta olmak üzere tüm boşaltım sistemi sorunlarını gideriyor. Fiyatı: 13 YTL (Kilo)

ÖKSÜRÜKOTU: Çayını içmek boğaz ağrısına iyi geliyor

Anavatanı Avrupa olan öksürükotu, Kanada, ABD ve Çin’de de yetiştirilir. Türkiye, Balkanlar, Doğu Avrupa ve İtalya’da ise doğada kendi kendine büyür ve toplanır. Yüzyıllarca Çin’in geleneksel bitkisel tedavilerinde önemli bir yer tuttu.

Kullanım alanı ve içeriği

Bitkiden elde edilen özler, şeker ve şekerleme yapımında kullanılıyor. Bitkinin çiçek, gonca ve yapraklarının şifalı olduğu tahmin ediliyor. Öksürükotu, genellikle başka bitkilerle karıştırılmış çay, tabletler ve sıvı halinde satılıyor.

Yararları

Öksürük, boğaz ağrısı, bronşit ve benzeri solunum yolu şikayetleri için tercih ediliyor. Buna öksürükotunda yüzde 8 oranında bulunan bitkisel yapışkan sıvının yol açtığı tahmin ediliyor. Astım için de etkili olduğu öne sürülüyor. Fiyatı: 2.5 YTL (50 gram)

JOJOBA: Cildi canlandırır ve saç dökülmesini önler

ABD’nin güneybatısı ve Meksika’nın yerlisi olan bu bitkiye kurak ve deniz seviyesinin 1500 metre kadar altında rastlanır. Dişi ve erkek cinsleri olan jojoba bitkisinin tohumları, Amerikalı yerliler tarafından yemek yapmak için kullanılıyordu.

Kullanım alanı ve içeriği

Bitki, dünyanın birçok yerinde daha çok ilaç üretimi, erozyonu önlemek ve çölleşmeyi önlemek için yetiştiriliyor. Bitkiden çıkarılan yağlar ve özler birçok hastalığın tedavisinde tercih ediliyor.

Yararları

Jojoba bitkisinin en önemli faydası, saç dökülmesine karşı koyması. Şampuan, nemlendirici ve güneşten koruma kremleri gibi kozmetik ürünlerin üretiminde de yaygın olarak kullanılar bu bitki, cilt kuruluğu, sedef hastalığı, sivilce ve güneş yanığına iyi geliyor. Fiyatı: 3 YTL (10 gram)

AHUDUDU: Hamileliğin başında değil sonunda için

Avrupa’da 500 yıldır bilinen ve kullanılan ahududu, 1.5 metre boya ulaşan çalıların meyvesi. Yaprakları da eczacılıkta kullanılıyor.

Kullanım alanı ve içeriği

Reçel ve marmelat yapımında sıkça kullanılan ahududunun yüzde 6’sı şekerden oluşuyor. C vitamini açısından oldukça zengin. 100 gramında 40 mg C vitamini var. Ahududu, şarap olarak da içiliyor.

Yararları

Çayı içildiğinde başta ishal olmak üzere birçok boşaltım ve sindirim ile ilgili sorunları gideriyor. Hamileliğin ilk aylarında tavsiye edilmese bile, son 3 ayında içilen ahududu çayı, rahmi güçlendiriyor ve doğumu kolaylaştırıyor. Fiyatı: 35 YTL (Kilo)

MÜRVER AĞACI: Grip ve nezleye karşı çok etkili

Özellikle bina kenarları ve ahşap yapıların yanında yetişen mürver ağacı, yaklaşık 10 metre boyuna kadar ulaşabiliyor.

Kullanım alanı ve içeriği

Mürver yaprakları, Fransa ve İtalya’da köpüklü şarap yapımında kullanılıyor. Meyvelerinin yenerek veya çay olarak tüketilmesinde bir sakınca yokken, yapraklarının yenmesi zehirli olduğu için tavsiye edilmiyor. Mürver, aynı zamanda kozmetik sanayisinde de kullanılıyor.

Yararları

Grip, nezle ve yüksek ateşin tedavisinde kullanılıyor. Boşaltım sistemi hastalarına iyi geliyor.

Fiyatı: 2.5 YTL (50 gram)

ATKUYRUĞU OTU: Damarları açar prostatı önler

Atkuyruğu otu, dünyanın ılıman iklime sahip olan tüm bölgelerinde bulunur. Bu ot, tohum üreten diğer bitkilerin tersine spor yoluyla çoğalır. 300 milyon yıl önce dünyada dev boyutlarda atkuyruğu otları yaşıyordu.

Kullanım alanı ve içeriği

Bitkinin yaklaşık olarak yüzde 15’i “silica” denen bir maddeden oluşmaktadır. Bu madde sayesinde bitki, kemikleri koruma ve kemik erimesi gibi hastalıkları uzak tutma özelliklerine sahiptir. 6 haftadan uzun süre kullanılması tavsiye edilmiyor.

Yararları

Damarları rahatlatarak, yağ birikimini önleyerek tıkanma tehlikesini azaltır. Vücuda sürüldüğünde yaraları hızla iyileştirir. Banyo suyuna eklendiğinde egzama gibi cilt sorunlarını yatıştırır. Mesane iltihabı, prostat ve diğer idrar yolları şikayetlerine karşı şavaşır. Fiyatı: 3.5 YTL (50 gram)

KANTARON: Sindirimi kolaylaştırıyor iştahı açmaya yardımcı

Avrupa, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’nın kurak bölgelerinde yetiştirilir. Bitkinin tamamı bitkisel ilaç yapımında kullanılır. Boyu 24 santime kadar çıkan kantaryon, pembe ve kırmızı çiçeklere sahiptir.

Kullanım alanı ve içeriği

Kantaron oldukça acı bir tada sahip olduğu için genellikle alkollü ve alkolsüz içeceklerin yapımında kullanılır. Öte yandan bu bitki, yüksek miktarda vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getiren çeşitli antioksidanlar içerir.

Yararları

Çoğunlukla midenin sindirimi kolaylaştıran salgılarını artırmak için tercih edilir. Hazımsızlığa iyi gelir. İştahı açmaya yardımcı olur. Cildi yatıştırıp yumuşattığı için birçok kozmetik ürünün yapımında kullanılır. Ateş düşürücü ve sakinleştirici bir etkisi de var. Fiyatı: 2.5 YTL (50 gram)

0 Comments: