Özel Arama



30 Kasım 2008

Ortadan ikiye çatlamayın!

Ortadan ikiye çatlamayın!

Çoğu zaman zayıflamanın bedeli olarak karşınıza çıkan çatlaklar, vücuttaki sarkmalar ve gevşemeler, aynı zamanda hamilelik süreci yaşayan kadınların doğum sonrasında mücadele ettiği en önemli estetik sorunlardan biridir.






Vücudun sağlıklı ve formda görünümünü bozan ona olduğundan yaşlı anlamlar yükleyen bu iki sorunun önemli nedenlerinin başında, ani ve aşırı kilo değişimlerinin geldiğini hatırlatan Dr. İsmail Ağar, soruna yönelik tedavilerden önce kişilerin diyet uygulamalarında ve beslenme programlarında bilinçli yaklaşım prensibinin unutulmaması gerektiğini belirtiyor. Sarkma ve gevşemelerin sorumlularından biri olan sağlıksız diyetler ve ani kilo alıp vermeler, vücudun formda ve dinç görünümüne darbe vurarak deformasyonuna sebep oluyor.

SARKMA

Vücut enerji üretimi için proteine ihtiyaç duyar. Yeterli protein alamayan vücut kas yapamaz. Bu durumda protein ihtiyacını karşılamak için kas proteinlerinden kullanmaya başlar ve bu durum kas dokusu gevşemeleri sonrasındaki sarkmalara neden olur. Ani kilo kayıplarında sıkça karşılaşılan bu sorunda protein zafiyeti kas dokusunda gevşemeye yol açarak kas hücrelerinin kaybına neden olur.

PROTEİNDE DENGE

Protein vücut sağlığı için çok önemli bir yere sahip olsa da aldığınız besinlerde protein dengesi vücut için çok önemli bir faktördür. Unutulmaması gereken, protein eksiği kadar, fazlasının da hasarlara neden olabileceğidir. Yüksek proteinli besinlerin yağı genellikle çok olduğundan kandaki yağ ve kolesterol oranı yükselir. Bu ise damar sertliği, kalp krizi, göğüs ve kalın bağırsak kanserlerine yol açabilir. Dokuların yenilenmesinde, yaraların kapanmasında saçta ve ciltte büyük rol oynayan protein eksiğinden kaçınmak kadar fazlasından da sakınmak gerektiğini unutmamak gerekir.

ÇATLAKLAR

Cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar. Neredeyse her üç kadından birinde görülen vücut çatlaklarının başlıca sebepleri arasında ani kilo değişimleri ve doğum gibi sebepler bulunur. Cildin derm tabakasındaki çizgisel atrofinin yani dokunun hasar görmesine bağlı olarak oluşur. Cildin aşırı gerilimi sonucu derideki elastik dokunun kırılmasıyla ortaya çıkan çatlak görünümler, zaman içinde kişiyi rahatsız edici boyutlara ulaşır. Çatlaklara çözüm arayan pek çok insan, tedavi yöntemlerinin sınırlı sonuçlarından ötürü, yeterli tatmin alamadıklarından şikayet eder.
ÇATLAKLARIN OLUŞMASINI ENGELLEYİN
• Kısa zamanda aşırı miktarda kilo alıp vermekten kaçınmalısınız. Cilt, vücuttaki yağ miktarının artıp azalmasıyla birlikte aynı hızda esnemeyi başaramadığı için yıpranır ve çatlaklar oluşur.
• Cildin elastikiyetini kazanması için yumuşatıcı yağlar. A, E ve F vitamini, kolajen, elastin ve hyalüronik asit yönünden zengin çatlak giderici kozmetik ürünleri düzenli olarak kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
• Çok dar giysiler giymemeye özen göstermelisiniz. Bu tür giysiler kan dolaşımını güçleştirerek. cilde gereken oksijenin sağlanmasını engeller. Oksijen almayan cilt yeteri kadar beslenemediği için daha kolay yıpranır ve deformasyona uğrar.
• Soğuk suyla duş yapmak en iyi çözümlerden biridir. Duşu çatlakların bulunduğu bölgenin üzerine tutarak dairesel hareketlerle gezdirmek de kan dolaşımını artıracağı için. yeni oluşmuş taze çatlakların ortadan kaldırılması için etkili bir yöntemdi

0 Comments: