Özel Arama



14 Haziran 2008

Uzungöl



Yemyeşil bir doğa, yaylalar ve göller…” Uzungöl, çevresinde yer alan yaylaları ve buzul gölleri ile yayla turizminin en gözde yerlerinden… Burada doğanın ne kadar cömert olduğunu mutlaka görmelisiniz…Komşuları: Trabzon, Rize, Çamlıhemşin.Tarihi: Bölgede tarihi kalıntı denebilecek çok az yapıt var. Uzungöl’ün tarihi, bağlı olduğu Trabzon ile birlikte anılıyor. Trabzon’un antik adı “Trapezos”. Bu, “masa” anlamına geliyor. Eski kent denize doğru uzanan masa şeklinde dar bir tepe üzerinde kuruluymuş…Trabzon, M.Ö.800′lü yıllarda Sinop’un kolonisi olarak kurulmuş. Daha sonra 1204′ten 1461′e dek Rum Pontus devletinin başkenti olarak bir zenginlik dönemi yaşamış. Onaltıncı yüzyıl başlarında Yavuz Sultan Selim’in Trabzon valiliği dönemine dek metropol niteliğini koruyan Trabzon 1.Dünya Savaşı sıralarında iki yıla yakın bir süre Rus işgalinde kalmış. O dönemde Uzungöl ve Haldızen bölgesine Ruslarla ve yerli Rum çeteleriyle savaşarak sehit düşenlerin mezarları halen Haldızen vadisinde bulunuyor..
——————————————————————————–
Ulaşım
Uzungöl’e ulaşmanız için ilk önce Trabzona’a gelmelisiniz. Uzungöl Trabzon’a 100 km. uzaklıkta… Trabzon’u geçtikten sonra Of ilçesine geldiğinizde sağa, Çaykara’ya doğru bir yol ayrıldığını göreceksiniz. Çaykara - Uzungöl arası yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor.
——————————————————————————–
Sezonu
Uzungöl’e ziyaretçileri en çok Temmuz-Ağustos aylarında geliyor. Denizden yaklaşık olarak 1090 m. yüksekte bulunan bölge, bahar ve kış aylarında bol bol yağış alıyor. Yağışlarla bozulan yollar bölgeye ulaşımı zorlaştırıyor. Bu yüzden Uzungöl’e gitmek için en uygun zaman Temmuz-Ağustos ayları. Fakat şunu unutmayın ki Uzungöl çevresine yapacağınız gezilerde zaman zaman yüksekliği 2500 metreyi bulan yaylalara çıkacaksınız. Bu yaylalarda sıkıntı çekmemek için yanınıza mutlaka kışlık giyisiler ve yağmurluk alın.
——————————————————————————–
Nerede Ne Var ?
Karadeniz’in her köşesi doğanın farklı bir güzelliğini sunuyor ziyaretçilerine… Uzungöl de bu geleneği bozmuyor. Gölün çevresi tamamen ormanlarla kaplı… Gölün güzel manzarasını gördüğünüzde bu manzaranın kartpostalları neden süslediğini daha iyi anlayacaksınız.
Bölgede birçok yayla ve irili ufaklı göl var. Buraları mutlaka gezmelisiniz. Gerçi bu göllere araçlarla ulaşmak imkansız; fakat bir yandan spor yaparken bir yandan da temiz havası ve yeşiliyle ünlü yaylaları ve gölleri gezmek istiyorsanız hiç zaman kaybetmeyin. Mutlaka gezi ve spor amaçlı yürüyüşlere katılın!… Bölgede konaklamaya çok uygun, temiz tesisler var. Çok özenli hizmet veren bu tesislerin bir kısmı bungalov olarak inşa edilmiş. Göl manzaralı bu tesislerde konaklamak çok keyifli olacak…
Bölgenin en ünlü yaylaları İpsil ve Haldızen yaylaları… Aynı isimdeki vadilerde olan bu yaylalar deniz seviyesinden yaklaşık olarak 2000 ile 3000 metre arasında değişen yüksekliklerde… Bu yükseklikte bir çok buzul göl var ve bu buzul gölleri Temmuz ayında bile görmek mümkün… Vadilerde bulunan çiçekler yemyeşil otların üzerini bir örtü gibi kaplamış. Bölgenin diğer görülmesi gereken yaylaları balıyla ün yapan Anzer, Meze, Maura ve Haya yaylaları… Temiz hava, yemyeşil bir doğa ve Karadeniz’in serin havası… Yaz aylarından bundan iyisi ne olabilir?..
——————————————————————————–
Ne Yenir ?
Uzungöl’de taze alabalık yiyebileceğiniz güzel lokantalar var. Özellikle İnan Kardeşler Alabalık Tesisleri’nin tereyağlı alabalık menüsü çok meşhur… Eğer denemek isterseniz telefon numaraları: 0462 656 60 21 ve 0462 656 60 66…
Afiyet olsun!
——————————————————————————–
Sağlık
Karadeniz’e giderken yanınıza mutlaka kışlık giyecekler ve yağmurluk almalısınız. Ayrıca sürekli kullandığınız ilaçlar varsa bunları mutlaka yanınıza alın.
Karadeniz dağlarına yapılan gezilerde en sık yaşanan rahatsızlık halk arasında bilinen adıyla “dağ tutması”dır. Çok yüksek irtifalara (2000 – 3000 metre) ani olarak çıkıldığında ortaya çıkan bu rahatsızlığın tipik belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve uykusuzluktur. Eğer vücudunuzda bu tür belirtiler ortaya çıkmaya başladıysa, tırmanışı durdurarak geriye dönmeniz alınacak en iyi tedbir olacaktır. Yüksek tansiyon hastaları ve kalp rahatsızlığı olan kişiler bu tür gezilerden uzak durmalıdırlar.
——————————————————————————–
Çocuklarla Tatil
Uzungöl’deki tesisler pek de çocuklu aileler düşünülerek yapılmamış. Bu konuda yöreden fazla birşey beklemeyin. Eğer çocuklarınızı da yanınızda getirmek istiyorsanız onların ihtiyaç duyacağı şeyleri yanınızda getirmeye özen gösterin. Ayrıca çevredeki yaylalara yapılacak olan yürüyüşlere çocuklarınızın katılması pek doğru olmaz. Yürüyüşler uzun ve yorucu olabiliyor. Çocuklarınızla gelmeyi ve onların da doğayla başbaşa güzel bir tatil geçirmesini istiyorsanız Uzungöl’den fazla uzaklaşamayacaksınız demektir. Konakladığınız tesisin ve yörenin olanaklarıyla yetinmeniz gerekiyor.
——————————————————————————–
Doğa Sporları
Karadeniz yaylalarında yapılabilecek en iyi spor yürüyüş… Yürürken hem spor yapacak hem de güzel yerler keşfedeceksiniz. Görülmesi gereken bir çok doğa harikasına araçla ulaşmak mümkün olmadığından bölgedeki gezilerin birçoğu doğa yürüyüşleri şeklinde…

0 Comments: