Özel Arama



02 Nisan 2008

Botox® nedir?

Botox® nedir?

Clostridium botulinum isimli bakterinin saldığı bir toksinin laboratuar şartlarında işlenerek sistemik etkisinin ortadan kaldırılmış halidir.

2- Botox nasıl etki eder?
Botox farmakolojik olarak sinir-kas bileşkesinde iletimi bloke eder. Kırışıklığa neden olan mimik kasının gücünü azaltarak kırışıklığın oluşma mekanizmasını bozar. Tıpta sadece kırışıklık tedavisi dışında hiperhidrosis( aşırı terleme), spastisite ve tik tedavisinde de yıllardır güvenle uygulanan FDA onaylı bir ilaçtır.

3- Estetik amaçla yüzde hangi bölgelere Botox uygulanır?
1-Alın 2-Glabella 3-Kazayağı çizgileri 4-Burun üstü 5-Dudak üstü çizgiler (tavsiye edilmez) 6-Ağız kenarı (tavsiye edilmez) 7-Çene 8-Boyun çizgileri 9- Kaş kaldırma 10-Hiperhidroz (aşırı terleme) tedavisi


4-Botox nasıl uygulanır?

Uygulanacak sahaya çok ince bir iğne ile zerk edilerek uygulanır.
5- Botox uygulanması ağrılı bir işlem midir?

Uygulama çok ince bir iğne ile yapılacağı için ağrısız olduğu söylenemez . DM (Şeker hastalığı) hastalarının kendilerine insulin enjekte ettiği iğneler gibi ince olduğu için tahammül sınırlarınızı zorlamaz.

6- Kırışıklıklar ne zaman kaybolur?
Uygulamadan 48 – 72 saat sonrasına kadar bir değişiklik beklemeyin. En erken 48 saat sonra etkisi çıkmaya başlar. 7 gün kadar sonra maksimum etki ortaya çıkar.

7- Botox ile kaşlarım kaldırılır mı?
Botox‘un, kaşların indirilmesini sağlayan kaslar içine enjekte edilmesi ile, kaşları kaldıran kaslar rölatif olarak hakim duruma geldiğiden, kaşlar ortalama 2-5 mm. kadar yukarı kalkmaktadır. Bu sayede herhangi bir cerrahi girişime gerek kalmaksızın istenilen kaş kaldırma etkisi sağlanabilmektedir

8- Etkisi ne kadar sürer?
Uygulamadan itibaren 4.5-6 ay etki devam eder. Sonra yeniden uygulanmasında bir risk yoktur. Arka arkaya 6 ay ara ile 6 kez uygulama sonrası etki kısmen kalıcı olur ve daha sonraki dönemde 1-1.5 yılda bir botox uygulaması yeterli olur.

9- Botox ile aşırı terleme tedavi edilebilir mi?
Terleme fizyolojik bir olay olmakla birlikte özellikle aşırı olduğunda insanın sosyal ve buna bağlı olarak ruhsal hayatını etkilemektedir. Bu nedenle aşırı terleme, eğer kişi tarafından huzursuz edici olarak bulunuyorsa altı aylık periyodik botox uygulamaları ile terleme problemi tamamen hayatından çıkabilmektedir. Botox ile terleyen bölgedeki ter bezlerinin çalışmasını kontrol eden sinirlerin 3-6 ay boyunca geçici olarak paraliziye uğratılması ( felç edilmesi ) yoluyla bu bölgedeki ter bezlerinin salgı yapması büyük ölçüde engellenebilmektedir.

10- Botox’un mimikleri bozar mı?
Yanlış doz ayarlanması ve uygun olmayan yerlere yapılan enjeksiyonlar sonrası beklenmeyen kusurlar olabilir. Tecrübe sahibi, uzman doktorların uygulamalarında bu tip sorunlar beklenmez.Enjeksiyon yapılan yerlerde birkaç gün devam eden morluk, geçici başağrısı nadir görülebilen durumlardır.

11- Botox'un kontrendike olduğu durumlar nelerdir?
İlaca karşı bilinen duyarlılıkMiyastenia gravisEaton Lambert sendromuMotor nöron hastalığıAminoglikozid antibiyotik tedavisiHamile ya da emzirme süresince (bu alanda güvenilirliğini kanıtlayan çalışmalar henüz yapılmamıştır).

http://www.estetikcerrahi.gen.tr/index.php?ID=1169 alıntıdır

1 Comment:

şengül said...

Botox la ilgili bilgilendir diğin için çok teşekkür ederim sana ellerine sağlık